Как пловдивското воинство се  включва в някои от най-забележителните битки,

...
Как пловдивското воинство се  включва в някои от най-забележителните битки,
Коментари Харесай

Стефан Шивачев: Наричали са пловдивския 9-и полк „бесния” заради бойния им дух

Как пловдивското воинство се  включва в някои от най-забележителните борби, водени от армията ни, имаме ли мотив за горделивост и забавни обстоятелства по тематиката беседваме с историка доцент Стефан Шивачев. Той е шеф на Историческия музей от 1993 до 2022 година, създател на книги, измежду които „ Очерци за Пловдив ”, „ Тракийската организация в Пловдив ”, „ Книга за Пловдив ”,  „ Пловдивската промишленост и нейните основатели ” и други  
Прочетете още
- Доц. Шивачев, има ли мотив за горделивост Пловдив с присъединяване в борби, донесли популярност на родината ни?

- Най-напред цветущ празник на всички, тъй като в обичайния календар на тази дата честват доста българи.  Това е един от най-тачените празници. Във времето след Освобождението 6 май се утвърждава като Ден на храбростта и на кавалерите на ордена за смелост, а по-късно и като Ден на армията.  Що се отнася до пловдивското войнство като историк, който дълги години се занимава с историята на 9-и пехотен полк, 21-и пехотен полк и другите ни военни поделения, мога да кажа, че представянето им е почтено, съгласно с изключителните достижения на българската войска. Преди десетина години от Историческия музей организирахме една експедиция по пътя на 9-и пехотен полк по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война. Експедицията бе в Източна и Беломорска Тракия, в Македония. Имах опция да се докосна до тези места, които са свързани с изключителните подвизи на пловдивските военни поделения. Когато си приказваме и загатваме паметни места като Шаркьой, Булаир, Серка планина, завоя на река Черна, само че не сме ги виждали, това са просто едни имена.  Но когато ги забележим, разбираме какъв е бил оня заряд, капацитет на българските воини.

- Как стартира сформирането на тези пловдивски подразделения?

- Веднага след Освобождението в Пловдив се ситуират две от дружините на Българската земска армия, а по-късно – две дружини от Източнорумелийската милиция. Още в първите години те се оказват на доста челно място още в първия конфликт, който армията ни има след Освобождението.  Става дума за времето на Сръбско-българската война през 1885 година Много постоянно историците споделяме, че успеха в тази война е плод на здравите крайници на Източнорумелийската милиция и в частност на пловдивските дружини, тъй като единствено за по-малко от две денонощия, без отмора, изминават дистанцията от турската граница до бойните полета в Западна България. Там се включват в огромните борби със сръбската войска и побеждават. След Съединението на Източна Румелия и Княжество България  в Пловдив се ситуира един от полковете на обединената българска войска, който получава името 9-и пехотен полк. Този полк става знак на пловдивското воинство. Казармите на полка, които са били на мястото на хотел „ Санкт Петербург ”, стават за жителите на града знак на това воинство. Военните от полка на всеки един празник, в това число и на 6 май, който от 1891 година е разгласен за Ден на храбростта, са били част от честванията. Военният оркестър става един от знаците на полка.

- Кои са борбите, в които вземат участие?

-  9-и пехотен полк и по-късно основаният в Пловдив 21-и Средногорски пехотен полк взимат присъединяване в едни от най-символните борби във войните през второто десетилетие на 20 в. По време на Балканската война вземат участие в освобождението на Родопите и Беломорието, след което – при започване на 1913 година, са дислоцирани в региона на Шаркьой и Булаир и там отблъскват опитите за контра офанзиви на турската войска и блокирането на Одринската цитадела. Конкретно при Булаир се организират паметни сражения през втората част на Балканската война.

Много е забавно присъединяване на пловдивските бойни съединения по време на Междусъюзническата война през лятото на 1913 година Става дума за борбата при Серка планина, която се намира източно до долината на река Вардар. Най-високите и върхове доближават до 2000 метра. Там пловдивските съединения вземат участие в борба против сръбската войска. Когато отидохме там на место, видяхме, че стореното от пловдивските военни е един същински героизъм. Представете си стръмните скатове на Стара планина над Карлово и Калофер. Пловдивските пехотни полкове имат задачата да разгромят сръбската войска. В края на юни и началото на юли на 1913 година  са се случили едни изключителни сражения, в които войските ни нападат една съвсем непристъпна планина.  И освен, че съумяват да разгромят цялата Сръбска тимошка дивизия, само че завладяват Серка планина, спускат се по скатовете към долината на река Вардар, където дефинитивно разгромяват сръбските войски. Датата  4 юли 1913 година в следствие – след Междусъюзническата война, е оповестена за военен празник на пловдивското воинство. Благодарение на главнокомандващия Пловдивския гарнизон, преди 7-8 години този военен празник беше възобновен.

- Вероятно поради сложния терен имахте поради, че пловдивското воинство е сътворило героизъм.

- Точно по този начин. Когато се изправиш пред тази планина, ти се коства просто невероятно. Благодарение на един подобен вманиачен взлом противниковите позиции са завладяни и това е една от най-значимите победи по време на Междусъюзническата война.

- Какво се случва през Първата и Втората международни войни?

- Тогава 9-и пехотен полк е дислоциран при Дойранското езеро.  След влизането на България в Първата международна война, през 1916 година  участва в първата защита при Дойран. Тук обаче се получава противоположното – позициите на пловдивските военни са били по височините западно от езерото. Срещу тях настъпват една френска и една английска дивизии. В продължение на няколко дни пловдивските воини съумяват да защитят тази позиция, стопират съперниците, които неведнъж ги превъзхождат като цифров състав и артилерия. Така съумяват да спасят българската войска, тъй като този пробив при Дойранското езеро е предопределен да мине в тила ни и да докара до проваляне още през 1916 година Интересно е да се отиде там, тъй като към момента стоят окопите и други военни уреди, построени за отбрана на българските позиции.  След това през есента на 1916 година 9-и пехотен полк е дислоциран на завоя на река Черна, югоизточно от град Битоля. Участва в позиционна война в поредност от сражения против френски и английски бойци. В последна сметка там още веднъж в продължение на 2 години – до септември 1918 година, те демонстрират чудеса от смелост в една поредност от сражения.  И по време на Втората международна война 9-и пехотен полк и парашутната тайфа вземат участие в сраженията при Крива паланка и Куманово на територията на днешната Република Северна Македония. Там демонстрират чудеса от смелост, реализират победи и са кръстени от командването „ Бесният полк ”.

Този къс обзор демонстрира, че пловдивските военни съединения имат с какво да се гордеят. Можем да кажем, че са имали извънредно почтено присъединяване по време на войните.

 Неслучайно след Балканската война от Съединени американски щати, от Япония идват тук военни експерти, които учат бойното майсторство и стратегическите решения на българската войска.  По света се приказва за българското бойно и воинско знамение. Малко по-късно – по време на Първата международна война, българите са наричани „ прусаците на Балканите ” – на името на фамозната в края на 19 и началото на 20 век Пруска войска.

Българите оставят името си като едни от най-хубавите воини освен на Балканите, само че и в Европа.

- Днес българската войска е наемна, а тогава по какъв начин са набирали воиници?

-  След Освобождението младата българска страна се изправя пред един доста огромен проблем – казуса за националното обединяване и то след пет века, в които българите са част от Османската империя. Нямат своя войска, страна. В последна сметка основаването на новата българска войска е една от най-важните задания. Стъпвайки на основата на българското опълчение, което е една доброволческа армия, незабавно след 1878 година е основана Първата земска армия. Тогава 80 % от популацията е било в селата, само че пък е имало много висок % на просветеност, по-висок и за Европа.  След решенията на Берлинския конгрес стартира основаването на армиите на Княжество България и Източна Румелия. Тогава се вкарва позиционирането на армиите в огромните градове. В идващите десетилетия всеки набор, който предстои на военно образование,постъпва на няколкомесечно образование.  Имаме към този момент наборна войска, в която служат всички български младежи над 19 година Така се построяват воинските им умения и то на високо равнище.

Например мобилизацията в Германия, която е с една от най-хубавите армии,е продължавала 3-4 седмици, във Франция и Русия – месец, а през  1912 година преди Балканската война единствено за една седмица, с музиките отпред,  българите са се събрали под бойните флагове.

Тоест армията е мобилизационна и единствено офицерският и подофицерският чин е в непрекъснат състав.  Малко след промяната  през  1989 година бе анулирана военната работа и българската войска стана наемна.

Все по-често се подвига тематиката в последните години, че е належащо най-малко за малко българските младежи да минат през военно образование. В случай, че се наложи да бранят родината, да знаят по какъв начин се стреля с пушка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР